środa, 29 września 2021

Jajka zapiekane z cukinią i bakłażanem

  Jesienna rozgrzewająca patelnia rozmaitości. Mamy jajka, bakłażana, cukinię, paprykę. Szybkie, pożywne, zdrowe danie z patelni. Nie potrzeba wiele, wystarczą tylko chęci.

 










1 bakłażan

1 cukinia

4 jajka

1 papryka czerwona

papryczka chili

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 ml pasaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

natka pietruszki

olej rzepakowy

 

Bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażę cebulę, czosnek rozduszony, dodaję paprykę, bakłażana, dalej smażę. Wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, sól, pieprz, zioła, chili i duszę pod przykryciem 15 minut. Cukinię dodaję na końcu bo ona szybko dojdzie, wbijam jajka na wierzch trzymam na ogniu jeszcze 10 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypuję natką i parmezanem startym.

 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz