czwartek, 16 września 2021

Kurkowa z kaniami

 Grzybowa wegetariańska z kurkami i kaniami. Uwielbiam takie zupy, zrobimy je w 30 minut a przyjemność jedzenia to dopiero uczta. Obowiązkowo do zupy musi być natka albo koperek świeży.


 


 

 



 

 


 

 


 

2 ziemniaki

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 kawałek korzenia seler

100 g kurek

5 grzybów kani 

1 kawałek por biała część

sól, pieprz

papryka wędzona

kurkuma

natka pietruszki

masło klarowane

Warzywa obieram, por drobno kroję, pietruszkę, seler, marchewkę ziemniaki kroję w kostkę. Na maśle przesmażam cebulę, dodaję umyte kurki, pokrojone grzyby sowy. Całość przesmażam chwilę. Wykładam na talerz. Do garnka przekładam warzywa, dodaję sól, i gotuję warzywa do miękkości. Dokładam grzyby, doprawiam pierzem, kurkumą, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką pietruszki.

1 komentarz: