środa, 22 września 2021

Krem z dyni i patisona

 Jesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię.

 




 

 




 

 

1 dynia hokkaido 0,5 kg

1 patison

1 por biała część

2 korzenie pietruszki

1 marchewka

1 kawałek korzenia selera

sól, pieprz, papryczka chili

papryka wędzona, kurkuma

1 łyżka jogurtu greckiego

50 g sera pleśniowego blue

masło klarowane

Marchewkę, seler,korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki. Dynie kroję na pół,wydrążam pestki nie obieram jej. To samo robię z patisonem. Kroję w kostkę.  Drobno pokrojoną por przesmażam na maśle, dodaję marchewkę, seler, pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około litr wody i gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryczką chili i wędzoną. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z jogurtem, serem blue, natką pietruszki.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz