poniedziałek, 3 maja 2021

Zielona sałatka z kulkami topionymi

 Sałatka do której wykorzystałam serek topiony.To z nim, groszkiem zielonym i migdałami zrobiłam fajne kule zielone. Coś innego, ale jakże pysznego.

 






 

serowe kulki:

100 g groszku mrożonego

70 g sera topionego  ementaler

2 łyżki mielonych migdałów


sałatka:

50 g łososia wędzonego 

1 garść roszponki

4 pomidory koktajlowe

1/3 ogórka zielonego

30 g sera topionego  ementaler

1 kawałek papryki czerwonej

3 łyżki groszku mrożonego

sos ziołowy

Groszek przekładam na patelnię, wlewam 50 ml wody i duszę aż będzie miękki a woda odparuje. Groszek przekładam ostudzony do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem. Dodaję migdały i mieszam. Można doprawić według uznania. Pastę wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Lepiej formuje się kulki potem. 

Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki, kulki serowe, pokrojoną paprykę, groszek podgotowany albo przesmażony. Dodaję łososia i plastry zielonego ogórka. Plastry ogórka skroiłam obieraczką do warzyw. Sałatkę polewam sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz