niedziela, 2 maja 2021

Dietetyczny deser jogurtowo owocowy

Dietetyczny deser bez cukru z samych owoców i jogurtu. Oczywiście według uznania można posłodzić.




 

400 g jogurtu gęstego

100 g jagód mrożonych

100 g truskawek mrożonych

5 łyżeczki żelatyny

200 ml soku pomarańczowego

1 kiwi

1 łyżeczka migdałów mielonych

 

Jagody odmrażam i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę jogurtu. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i dodaję do jagód. Mus przelewam do szklanek które ustawiam pod skosem w foremce na muffiny. Wstawiam do lodówki do stężenia. 150 g jogurtu mieszam z 50 ml soku pomarańczowego, dodaję łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Wlewem do szklanek pod skosem. Odstawiam do stężenia. 100 ml soku pomarańczowego mieszam z łyżką jogurtu, łyżeczką żelatyny rozpuszczonej. Wlewem do szklanek pod skosem. Odstawiam do stężenia. Truskawki miksuje blenderem, dodaję łezkę jogurtu, łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej. Wlewem do szklanek pod skosem. Odstawiam do stężenia. 150 g jogurtu mieszam  z 50 ml soku pomarańczowego, dodaję łyżeczkę żelatyny. Wlewem do szklanek. Jak deser stężeje dodaję jagody do dekoracji, posypuję mielonymi migdałami, dekoruje jogurtem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz