poniedziałek, 31 maja 2021

Wołowina po burgundzku

 Mięciutka, soczysta wołowina. Potrawa jest prosta do zrobienia. Długi jest jedynie czas pieczenia jej. Ale warto, bo jest przepyszna. Koniecznie trzeba dodać wino. Wyliżecie patelnię do czysta. Zapewniam was.

 


 



50 dkg wołowiny karczek

10 dkg boczku wędzonego

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 szalotki

1 marchewka

25 dkg pieczarek

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

300 ml wina czerwonego

400 ml bulionu drobiowego

sól,pieprz,tymianek

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka mąki

olej rzepakowy

 

Wołowinę kroję w kostkę dość dużą 4x4 cm. Mięso podczas pieczenia skurczy się. Boczek kroję w paski. Cebulę drobno kroję. Boczek przesmażam na głębokiej patelni, przekładam na talerz. Na tłuszczu który wytopił przesmażam cebulę, dodaję mięso. Mięso obsmażam z każdej strony, posypuję mąką. Do mięsa, dodaję boczek, pokrojoną w plasterki marchewkę, szalotki przekrojone na pół, liść laurowy, ziele, tymianek. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni i wstawiam patelnię bez przykrycia i piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam temp na 170 stopni, wlewam wino, bulion, dodaję koncentrat, przykrywam pokrywką i piekę około dwie godziny. 30 minut przed końcem dodaję pieczarki. Moje były małe więc dodałam je w całości. Wcześniej przesmażyłam pieczarki na oleju. Doprawić solą, pieprzem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz