poniedziałek, 24 maja 2021

Szczawiowa z rzodkiewką

 Wiosenna zupa szczawiowa, która przypomina mi moje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki.

 



 






1 cebula

1 por biała część

2 ziemniaki

1 marchewka

1 kawałek korzenia selera

3 garście szczawiu

1/2 pęczka rzodkiewek

100 ml śmietany 30 %

masło klarowane

koperek, natka pietruszki

sól, pieprz

4 jajka ugotowane na twardo

Cebulę, por drobno kroję i przesmażam na maśle. Ziemniaki, marchewkę kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przesmażam z porem. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Szczaw w tym czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę podaję z przesmażonymi na maśle, pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i jajkiem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz