sobota, 8 maja 2021

Bakłażan z cukinią w pomidorach

 Wegetariańskie danie w patelni. Z cukinią i bakłażanem w roli głównej. Uwielbiam takie proste i szybkie obiady. Możecie podać z grzankami jak kto lubi.

 

 


 


 

 


 



1 bakłażan duży

2 cukinie małe

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml passaty pomidorowej

125 g sera mozzarella tartego

1/2 papryczka chili

1 garść liści szpinaku

natka pietruszki

sól, pieprz

papryka czerwona, papryka wędzona

bazylia, oregano suszone


Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana posypuję solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie spłukuję sól wodą i osuszam. Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam plastry, bakłażana i cukinii. Bakłażana smaruję olejem. Posypuję pieprzem. Cukinię posypuję solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut. W tym czasie przesmażam na patelni cebulę, czosnek pokrojony drobno. Wlewam passatę, dodaję papryk, chili, oregano, bazylię, sól, pieprz. Całość przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Sos wylewam do miseczki. Na patelnię wlewam odrobinę sosu, układam plastry cukinii, znowu sos, plastry bakłażana, starty ser, sos, listki szpinaku, plastry cukinii, ser, sos, bakłażan i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika na 15 minut. Posypuję resztą sera i zostawiam żeby się rozpuścił. Posypuję natką, szpinakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz