czwartek, 27 maja 2021

Grill vege

 Polecam taką oto kombinację smaków, kolorów na grilla w wersji wege. Kotleciki z fasoli i cukinii podałam na paście z pomidorów suszonych z tortillą. Polecam samemu zrobić placki.



 


 

 






tortille: przepis na 5 sztuk

1 szklanka mąki pszennej typ 450/ szklanka 250 ml/

1/2 łyżeczki soli

100 ml wrzątku

1 łyżka masła około 20 g

 

mielone z fasoli:

1 cukinia mała

1 łyżka natki pietruszki posiekanej

300 g ugotowanej fasoli jaś

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

1 cebula

sól, pieprz

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

przyprawa do mielonych
olej rzepakowy

pozostałe:

150 g sera feta vege

8 pomidorów suszonych z zalewy z olej

1 batat

1 bakłażan

1 papryka czerwona

pomidorki koktajlowe

1 ogórek zielony

sól, pieprz

bazylia świeża

Tortille:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, oraz wodę wrzątek. Składniki mieszam mikserem hakiem. Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, odstawiam je przykryte ściereczką na 15 minut. Dzielę na pięć części. Ściereczkę zmaczam wodą i owijam kawałki ciasta w nią. Jeden kawałek  ciasta rozwałkowuję na bardzo cienki placek.  Nie podsypuje mąką. Moja tortille miały średnicę 25 cm. Tak samo rozwałkowuję pozostałe porcje ciasta. Patelnię grillową rozgrzewam i na suchej smażę po około 40 sekund z każdej strony aż zrobią się pęcherzyki na cieście. Po usmażeniu owijam w mokry ręczniczek tortille. Nie będą wysychać i łamać się.

Mielone:

Można wykorzystać fasolę z puszki, albo ugotować samemu. Fasolę odsączam z wody, przekładam do miski,miksuję blenderem. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Posypuję solą i zostawiam na sitku na 30 minut aż zmięknie. Następnie odciskam mocno z wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje sól, pieprz, przyprawę do mielonego, paprykę, bułkę tartą. Całość wyrabiam i formuję podłużne mielone. Przesmażam na odrobinie oleju na patelni grillowej. 

Batata obieram, i razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą, i układam na patelni. Grilluje z dwóch stron. Posypuję solą, pierzem. To samo robię z papryką, i pomidorkami.

Pasta pomidorowa:

Pomidory suszone i 100 g sera feta vege miksuję blenderem. Tortille smaruję pastą, układam klopsiki, warzywa, posypuję bazylią i fetą. Układam plastry ogórka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz