środa, 9 września 2020

Zupa z kurkami i jaglaną


Pyszna, lekka i zdrowa zupa z kurkami. Wegetariańska. Jak zamienicie masło na olej będzie wegańska. Do zupy dodałam zdrową kaszę jaglaną dzięki czemu jest bardziej syta. Jest to moja ulubiona kasza. Kurki mogłabym jeść cały rok, dla mnie najlepsze grzyby.


















2 ziemniaki
25 dkg kurek
1 cebula
1 kawałek pory biała część
1 kawałek selera
1 pietruszka
1 marchewka
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki
4 łyżki kaszy jaglanej
natka pietruszki

Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki i marchewkę obieram. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki kroję w kostkę. Marchewkę kroję w talarki, por, cebulę kroję drobno. Na połowie masła przesmażam cebulę i por, dodaję resztę warzyw i chwile przesmażam. Przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję kaszę jaglaną i gotuję do miękkości. Kurki myję, osuszam i przesmażam na reszcie masła. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, natką pietruszki. Jak gotujecie zupę i macie liście selera można dodać. Na końcu gotowania wyjmuję takie liście z zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz