czwartek, 17 września 2020

Grzybowa kokosowa z fasolką wege

 Pyszna syta zupa grzybowa wege. Jest aromatyczna z duża ilością świeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku.

 


 





 

Składniki:

5 grzybów kani

20 dkg kurek

2 prawdziwki duże

5 podgrzybków

1 cebula

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

200 ml mleczka kokosowego

150 g fasolki szparagowej

1 marchewka

1 kawałek selera

1 por biała część

1 korzeń pietruszki

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

olej kokosowy

natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby dokładnie myję i osuszam. Kanie kroję w paski, kurki zostawiam w całości, podgrzybki i prawdziwki kroję na kawałki. Cebule drobno kroję. Marchewkę kroję w talarki, pietruszkę i seler kroję w kostkę. W garnku przesmażam cebule i por na oleju kokosowym. Dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki i chwilę przesmażam. Dodaję fasolkę pokrojoną, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam kurki, prawdziwki i podgrzybki. Przekładam do zupy. Na końcu przesmażam kanie ale tylko chwilę, dodaję kurkumę, curry i chwilę smażę. Dodaję do zupy. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, wlewam mleczko kokosowe. Zupę zagotowuję i odstawiam. Podaję z natka pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz