wtorek, 15 września 2020

Pizzerinki z kurkami i białym sosem


Pizzerinki z kurkami i kabanosem i pysznym białym sosem. Polecam użyć mąkę typ 00 bo pizzerinki są lepsze. Nie oderwiecie się od nich. Z tej porcji wyszło siedem sztuk.






















ciasto na pizze:

20 dkg mąki do pizzy typ 00
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju
100ml wody letniej
2 dkg drożdży 

dodatki:

3 łyżki śmietany 18 % gęstej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
150 g mozzarelli startej 
20 dkg kurek
1 cebula
sól, pieprz
oregano świeże, tymianek świeży
7 pomidorków koktajlowych żółtych
1 łyżeczka masła
30 g kabanosów



Ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml wody letniej, łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 20 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu  wsypuję resztę mąki, dodaję sól, resztę wody letniej, olej i ciasto zarabiam mikserem aż będzie dobrze wyrobione. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na siedem części i formuję okrągłe pizzerinki.

Wykonanie:

Kurki myję,osuszam. Rozgrzewam masło i dodaję grzyby. Chwilę przesmażam aż woda odparuje. Doprawiam solą, pieprzem.

Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, czosnek drobno roztarty, oregano i tymianek pokrojone, całość mieszam. Każdą pizzerinkę smaruję sosem, posypuję startą mozzarellą, układam kurki, dodaję pomidorki pokrojone, i kabanosy pokrojone na małe kawałki. Piekarnik nagrzewam do temp 280 stopni i wkładam blaszkę z pizzerinkami. Zmniejszam na 250 stopni i piekę 8-10 minut aż się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz