niedziela, 13 września 2020

Malinowo jeżynowa kostka


Ciasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie.






















biszkopt:

3 jajka wielkość M
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

250 g serka mascarpone
1/2 galaretki malinowej
350 ml śmietany kremówki 30 %
200 g malin
200 g jeżyn
3 łyżki cukru pudru


mus jeżynowy:

1 galaretka malinowa
400 g jeżyn

Biszkopt:

 Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki, kakao, proszek, przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.

Krem:

Jeżyny przekładam do rondelka, wsypuję cukier i podgrzewam aż zmiękną. Przecieram przez sito. Mus jeżynowy podgrzewam żeby był gorący i dodaję galaretkę suchą, rozpuszczam. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę i serek ubijam na sztywno, dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Mus jeżynowy:

Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruję ciasto jeżynami, i czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz