wtorek, 22 września 2020

Szakszuka z kurkami


Pyszna lekka szakszuka. Bardzo często robię ją na śniadanie. W zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące. Szybkie, proste śniadanie od którego nie można się oderwać. Szakszukę podaję z chlebem żytnim na zakwasie który sama piekę.
































4 pomidory lima
4 jajka
20 dkg kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
oregano, bazylia suszona
natka pietruszki 

Na patelni rozpuszczam połowę masła. Kurki myję, osuszam, i przesmażam na maśle. Doprawiam solą, pieprzem. Przekładam na talerz. Pomidory sparzam, obieram ze skóry, kroję na kawałki. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na reszcie masła. Dodaję pomidory i dalej przesmażam, mają zostać kawałki pomidora. Dodaję kurki, doprawiam oregano, bazylią, i mieszam. Robię wgłębienia na patelni i wbijam jajka. Smażę aż jajka się zetną. Posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz