poniedziałek, 8 czerwca 2020

Zupa z młodej kapusty i szparagów wege


Wegański kapuśniaczek ze szparagami z młodej kapusty. Zupa jest lekka, zdrowa i pożywna. Pachnie wiosną, przyprawą curry. Trzydzieści minut i zupa jest gotowa.















1 główka młodej kapusty
2 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek pora biała część
1 pęczek szparagów zielonych
1 łyżeczka curry
200 ml mleczka kokosowego
olej rzepakowy
natka pietruszki
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 cebula

Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, por i cebulę drobno, a marchewkę w talarki. W garnku rozgrzewam olej dodaję cebulę, por i chwile smażę, dodaję marchewkę, ziemniaki, pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele, wlewam trzy litry wody i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone szparagi i dodaję do zupy ale bez główek. Te dodam na końcu. Gotuję kolejne 10 minut. Na końcu dodaję główki szparagów, curry, sól, pieprz, natkę pietruszki, wlewam mleczko kokosowe. Zupę zagotowuję i odstawiam z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz