czwartek, 25 czerwca 2020

Szparagowo kokosowy krem z krewetkami


Zupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć.












1 pęczek białych szparagów
1 cebula
3 ziemniaki duże
2 ząbki czosnku
200 ml mleczka kokosowego
olej ziołowy
papryczka chili
sól, pieprz
20 dkg krewetki
czosnek granulowany
zioła /bazylia, oregano 1 łyżeczka/
olej rzepakowy

Szparagi obieram i kroję na kawałki, główki odkładam osobno. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na oleju rzepakowym. Ziemniaki obieram i kroję na kawałki, dodaję do cebuli razem ze szparagami. Główki dodam na końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z papryczką chili, olejem ziołowym i krewetkami. 

Krewetki przekładam do miski, wlewam trzy łyżki oleju ziołowego, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano i odstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki smażę po minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni.


1 komentarz: