poniedziałek, 22 czerwca 2020

Gofry owsiane bananowo kokosowe

 Pyszne, dietetyczne bezglutenowe gofry którymi można się zajadać. U mnie wersja bez cukru bo owoce są same w sobie słodkie i są zdrowsze. Płatki owsiane idealnie nadają się na gofry, kto by pomyślał. :-)



















gofry owsiane bananowe:

1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
400 ml mleczka kokosowego 91 % tłuszczu
1 banan

dekoracja:

8 truskawek
2 kiwi
1 banan
masło klarowane
czekolada gorzka 50 g
1 łyżeczka wiórek kokosowych
1 łyżeczka soku z cytryny
mięta świeża


Gofry:

Mleczko kokosowe kupuje takie które ma jak największą zawartość kokosa u mnie 91 %. Żeby uzyskać śmietankę kokosową musi być powyżej 80 %. Wstawiam puszkę do lodówki na noc. Na drugi dzień otwieram puszkę, nie wstrząsam nią, łyżką wyjmuję śmietankę gęstą. Wodę zostawiam do gofrów ciasta.

Do misy blendującej, wlewam wodę kokosową ok 200 g, dodaję jajko, płatki, banana, sól, masło roztopione, proszek do pieczenia i miksuję blenderem. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki tylko bardziej gęstą. Gofrownicę smaruję olejem, wylewam ciasto. Gofry piekę około 7 minut. Zależy to od mocy gofrownicy. Po wyjęciu układam na kratce żeby odparowały.

Śmietankę kokosową ubijam mikserem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gofry polewam czekoladą, jak chwilę przestygnie układam śmietanę kokosową, truskawki, kiwi. Banana kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło, układam plastry banana, polewam sokiem z cytryny i chwilę przesmażam. Układam na gofrach. Posypuję wiórkami kokosowymi, dekoruję miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz