niedziela, 28 czerwca 2020

Dutch baby ze szparagami


Przepis na tego pysznego omleta pochodzi z bloga Just a SALAD. Sam omlet jest pyszny a z dodatkami to już poezja. Sama nie wiem co jest najlepsze w nim. Wszystkie smaki tak naprawdę idealnie się w nim łączą. Zróbcie sami a przekonacie się że warto.





























omlet:

5 jajek wielkość M
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
płatki chili


pozostałe:

7 szparagów zielonych
3 jajka
1 papryczka chili
2 garście roszponki
100 g łososia wędzonego
1/2 cebuli czerwonej
3 łyżki kukurydzy z puszki
100 g serka śmietankowego
1 łyżeczka curry 
1 łyżka pulpy z mango

dressing:

4 łyżki oleju z pestek winogrona
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego białego
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony pieprz

Dressing:

Składniki dressingu przekładam do słoika, czosnek przeciskam przez praskę, zakręcam i energicznie mieszam.

Omlet :

Jajka, mleko, sól, mąkę, chili łącze krótko mikserem. Patelnię rozgrzewam na gazie, dodaję masło. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 210 stopni. Na patelnię wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika, piekę 20 minut. Patelnia musi mieć rączkę przystosowaną do piekarnika, a jeżeli nie ma to owijam ją folią aluminiową.

Serek mieszam z przyprawą curry i pulpą mango. Jak omlet przestygnie smaruję go serkiem. Układam roszponkę, dodaję łososia wędzonego, chili, kukurydzę. Jajka gotuję na twardo i dodaję ćwiartki. Cebulę kroję w piórka. Polewam dressingiem.


1 komentarz: