środa, 17 czerwca 2020

Kurczak cury z makaronem i szparagami


Szybki obiad z jednej patelni. Kurczak kokosowy cury z makaronem i szparagami. Jest obłędny. Mm wiosnę na patelni i moje ulubione szparagi. Trzeba korzystać bo sezon krótki.





















1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
5 szparagów zielonych
5 szparagów białych
7 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 garść rukoli
pieprz czerwony
150 g makaronu świderki
250 ml mleczka kokosowego
1 cebula
czosnek granulowany
olej rzepakowy

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, trzy łyżki oleju, curry i odstawiam na godzinę albo dłużej. Cebulę drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Szparagi kroję na kawałki, główki odkładam osobno. Na patelnię do mięsa wlewam mleczko kokosowe, dodaję szparagi bez główek i na wolnym ogniu duszę około 10 minut. Na końcu dodaję główki szparagów, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i jeszcze chwilę duszę. Makaron gotuję aldente. Sos doprawiam według uznania. Dodaję makaron, pieprz czerwony, natkę pietruszki, i rukolę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz