niedziela, 14 czerwca 2020

Tort truskawkowo rabarbarowy





 




























biszkopt makowy:

6 jaj wielkość M
1/2 szklanki maku białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru 

galaretka:

35 dkg rabarbaru
30 dkg truskawek
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru

krem budyniowy:

1budyń śmietankowy z cukrem
500 ml mleka
4 łyżki cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki żelatyny

dekoracja:

migdały prażone
truskawki
czekoladki

Poncz:

125 ml wina białego
125 ml herbaty

Biszkopt makowy:

 Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.

Krem budyniowy:

Budyń rozrabiam w 100 ml mleka. Resztę czyli 400 ml zagotowuję. Do gotującego mleka dodaję budyń i mieszam aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia przykrywam folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję po łyżce budyniu i na wolnych obrotach mieszam mikserem dalej. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w kąpieli wodnej,do gorącej żelatyny dodaję łyżkę kremu i mieszam żeby ją zahartować. Wlewam cienkim strumieniem do kremu cały czas mieszając mikserem. Krem wstawiam do lodówki na 30 minut. 

Galaretka:

Rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję truskawki pokrojone, wlewam 50 ml wody i przesmażam aż owoce będą miękkie. Dodaję do gorącego musu galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Studzę i odstawiam do lekkiego stężenia.

 Wykonanie:

Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dobrze jest go upiec dzień wcześniej. Dolny nasączam ponczem z wina i herbaty, smaruję 1/3 kremu budyniowego,zakładam obręcz metalową, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki aż stężeje. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat układam, nasączam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem.Boki obsypuję migdałami, dekoruję truskawkami, czekoladkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz