wtorek, 17 marca 2020

Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym


Azjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam.




















składniki:

20 dkg makaronu z ryżu brązowego
1 polędwica wieprzowa
10 dkg fasolki szparagowej mrożonej
10 dkg groszku cukrowego
1 papryka czerwona
1 marchewka duża
1 por biała część
1 łyżka czarnego sezamu
1/2 papryczki chili żółtej
natka pietruszki
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku 
2 łyżki mąki ziemniaczanej

sos:

1 łyżeczka cukru trzcinowego
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
 2 łyżki sosu terijaki
3 cm korzenia imbiru
30 ml wody


Składniki:

Makaron zalewam wrzącą wodą i odstawiam na pięć minut. Polędwice obieram z błony i kropnę na bardzo cienkie plastry. Obtaczam w mące ziemniaczanej, posypuję solą, pieprzem. Por i czosnek kroję drobno i przesmażam na oleju na patelni albo woku. Dodaję pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Przesmażam około pięć minut można podlać odrobiną wody warzywa. Na końcu dodaję groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko razem. Podaję z ryżem, posypuję natką i sezamem.



1 komentarz: