sobota, 28 marca 2020

Kurczak w sosie kokosowym ze szpinakiem


Patelnia częściowo kokosowa, szpinakowa, z dodatkiem pysznych suszonych pomidorów i delikatną piersią z kurczaka. Obiad który zrobicie szybko, warto tylko zamarynować mięso dzień wcześniej będzie lepsze.
























1 pierś z kurczaka
150 g makaronu ryżowego
400 ml mleczka kokosowego
30 dkg szpinaku mrożonego liściastego
7 pomidorów suszonych
sól, pieprz
papryczka chili
1/2 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3 ząbki czosnku
1 cebula
olej rzepakowy

Pierś z kurczaka przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, papryką wędzoną, dodaję dwie łyżki oleju i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo dłużej. Na patelni na oleju smażę pierś z kurczaka z dwóch stron po 3 minuty. Mięso odkładam na talerz. Będzie się dusiło w sosie jeszcze. Na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję szpinak, wlewam 50 ml wody i duszę aż szpinak się rozmrozi. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję papryczkę chili, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pokrojone pomidory suszone, dodaję pierś z kurczaka i duszę jeszcze siedem minut pod przykryciem. Podaję z makaronem ryżowym. Makaron przygotowuje według instrukcji opakowania.

1 komentarz: