piątek, 13 marca 2020

Bezglutenowe klopsiki z brukselką i sezamem


Bezglutenowe klopsiki drobiowe z brukselką i kaszą jaglaną. Zdrowo, lekko i czego można chcieć więcej. Klopsiki są pieczone  z dodatkiem migdałów i sezamu. Stąd wersja dla osób z nietolerancją glukozy. Polecam bo są naprawdę pyszne.



















brukselka pieczona:

40 dkg brukselki
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
6 łyżek oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej

klopsiki drobiowe:

1 pierś z kurczaka
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1 jajko

panierka:

4 łyżki czarnego sezamu
1/2 szklanki migdałów zmielonych

Brukselka pieczona:

Brukselki myję kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, oliwę papryczkę chili pokrojoną, bazylię. Mieszam w marynacie i odstawiam.

Klopsiki:

Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajko, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, kaszę jaglaną. Mi została z poprzedniego dnia. Jeżeli gotujecie nową to około 1/4 szklanki kaszy należy ugotować. Całość mieszam.  Brukselki nacinam na krzyż i gotuję trzy minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przelewam je zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa i obtaczam nim brukselkę. Formuję kulki. I tak postępuję z resztą. Obtaczam w migdałach z sezamem. Układam na papierze do pieczenia na blaszce. Smaruje pędzelkiem oliwą. Na tej samej blaszce układam brukselkę którą będziemy zapiekać. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę około 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz