piątek, 6 marca 2020

Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą


Pikantna zupa węgierska gulaszowa od serca. Rozgrzewa, syci i jest przepyszna. Podaję ją z chlebem domowym na zakwasie.
























składniki:

390 g pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 por biała część
1 marchewka
3 ziemniaki
1 kawałek korzenia selera
1 papryka czerwona
100 g kabanosów
1 polędwica wieprzowa
1 litr bulionu drobiowego
sól, pieprz czarny i czerwony
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 papryczka chili ostra
1 łyżeczka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka rozmarynu
natka pietruszki
chleb na zakwasie
olej rzepakowy

Wykonanie:

Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem. Dodaję polędwicę, kabanosy pokrojone i smażę chwilę, dodaję ziemniaki, seler, marchew, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewam bulion i przecier pomidorowy, dodaję papryczkę chili. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką, rozmarynem. Gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Podaję z natką pietruszki i chlebem na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz