sobota, 8 lutego 2020

Polędwica z kabanosem


Delikatna polędwica nadziewana kabanoskami. Możecie jeść ją też na zimno, pokroić w plasterki i na lunch do pracy zabrać. Mięso trzeba wcześniej zamarynować żeby miało lepszy smak. Polędwicę podałam z batatami słodkimi ziemniakami które uwielbiam.

















Przepis:

1 duża polędwica wieprzowa
100 g kabanosów

marynata:

1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki koperku suszonego
1/2 łyżeczki Bazyli suszonej
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
4 łyżki oleju

bataty:

2 bataty
sól, pieprz
5 łyżek oleju
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano

Mięso:

Z polędwicy odcinam błony, kroję ja na pół. Za pomocą patyczka/ użyłam do sushi/ robię w kilku miejscach na całej długości otwory. W każdy wkładam kabanosa. Tak samo robię z dwoma kawałkami polędwicy. W miseczce przygotowuje marynatę. Mieszam wszystkie przyprawy z olejem. Następnie nacieram mięso marynatą. Odstawiam do lodówki na kilka godzin. Na patelnię grillową wylewam odrobinę oleju, układam mięso i smażę  najpierw z jednej strony około 8 minut, potem obracam patelnię na drugą stronę i tez smażę 8 minut. Po usmażeniu zawijam roladę w folię aluminiową, zostawiam na 15 minut.

Bataty:

Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski, dodaję oregano, bazylię, sól, pieprz olej i mieszam. Wykładam na patelnię, zamykam ją i smażę po około 5 minut z każdej strony patelni. Nie otwieram jej tylko ją przekładam. 
Polędwicę podaje z batatami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz