czwartek, 27 lutego 2020

Łosoś z pesto pomidorowym z sezamem czarnym


Szybki obiad w 30 minut. Łosoś zapiekany z domowym pesto pomidorowym. Pesto jest bez sera także mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Polecam do pesto grzanki które będą idealnie pasować.














pesto pomidorowe:

1 słoiczek suszonych pomidorów z olejem
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu czarnego

pozostałe:

2 dzwonka łososia
przyprawa do ryb
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 mała cukinia
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka pestek dyni
1 mała cebulka 
1 gałązka rozmarynu


Ryba marynata:

Łososia przekładam do miski, posypuję przyprawą do ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę przynajmniej. Każdy kawałek łososia zawijam osobno w folię aluminiowa ale bez cebuli już. 

Pesto:

Pomidory z olejem przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pestki dyni, orzechy, migdały, czosnek i miksuję blenderem. Jeżeli pesto jest za gęste dodaję olej jeszcze. Na końcu dodaję sezam i chwilę mieszam razem blenderem. Pesto doprawiam solą jeżeli trzeba. Moje pomidory już były wystarczająco doprawione. Na dno naczynia do zapiekania wykładam pesto, na nim układam kawałki ryby, dodaję plasterki cukinii, pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 25 minut. Przed podaniem posypuję jeszcze pestkami dyni. Dekoruję rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz