czwartek, 6 lutego 2020

Pikantna zupa rybna z selerem i fasolką

Pikantna rozgrzewająca zupa którą zrobicie tak naprawdę w 25 minut. Jest lekka, pożywna i do tego zdrowa. Wykorzystałam fasolką szparagową mrożoną bo bardzo ja lubię. Polecam posiłkować się warzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem.





















25 dkg krewetek
1 marchewka
4 gałązki selera naciowego
25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej
1 por biała część
1 kawałek selera korzenia
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
20 dkg dorsza filetu
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz czarny i czerwony
natka pietruszki
750 ml bulionu warzywnego

Marchewkę obieram kroję w krążki. Seler korzeń obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15  minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję i zostawiam na 10 minut pod przykryciem już nie gotuję. Ryba  i krewetki dojdą. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, zagotowuję i doprawiam jeżeli trzeba. Zupę podaję z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz