sobota, 1 lutego 2020

Bezglutenowa i bez laktozy zapiekanka


Zapiekanka dla tych co na diecie i nie tylko. Jest bez glutenu i bez laktozy. Zrobiłam ją z makaron z soczewicy i dużą ilością brokuła i pora. Czyli to co możemy kupić o tej porze roku. Jest dobra i na ciepło i na zimno. U mnie miała być na dwa dni ale wcześniej została zjedzona. Osoby które jedzą gluten nie zorientują się że zapiekanka jest inna. Można zrobić naprawdę dobrą bez sera, śmietany.



































150 g makaronu z soczewicy trzy kolory
1 por biała część
400 ml mleczka kokosowego
2 jajka
8 pomidorków koktajlowych
1 brokuła
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/2 papryczki chili


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję przyprawę do kurczaka, do gyrosa, pieprz, sól, pięć łyżek oleju. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Makaron gotuję aldente. Por kroję w krążki. Brokuł dzielę na małe różyczki, pomidorki koktajlowe kroję na pół wzdłuż. Na patelni na oleju przesmażam por, i przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam kurczaka, wlewam 200 ml mleczka kokosowego  duszę, wrzucam por i mieszam. Brokuł wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję trzy minuty, odcedzam. Do naczynia do zapiekania wsypuję makaron. W misce mieszam jajka z 200 ml mleczka kokosowego, dodaję sól, pieprz. Mieszankę wlewam na makaron i mieszam w naczyniu. Na makaron układam połowę kurczaka, połowę brokuła, znowu kurczak i brokuł. Układam pomidorki koktajlowe, pokrojoną chili. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 30 minut.


2 komentarze: