poniedziałek, 13 stycznia 2020

Wegański bezglutenowy krem z porów i selera

Pyszna, lekka zupa wegańska i bezglutenowa. Zrobicie ją w 15 minut. Podałam ją z suszonymi pomidorami dzięki czemu jest jeszcze lepsza. Na talerzu samo zdrowie. Zapewniam was że jest bardzo pożywna i głodni nie odejdziecie od stołu.




























2 pory biała część średnie
3 gałązki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
sól , pieprz czarny, pieprz czerwony
9 pomidorów suszonych
1 pęczek natki pietruszki 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
oliwa od pomidorów suszonych
płatki chili

Kulki jaglane:

Kaszę gotuję w szklance wody, dodaję do niej też dwie łyżki oliwy. Kaszę studzę, dodaję do niej pokrojone trzy gałązki natki pietruszki, sól, pieprz czerwony, czarny, płatki chili, oliwę od pomidorów i mieszam. Formuję nieduże kulki.


Zupa:

Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Seler naciowy kroję na kawałki, dodaję do pory, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, płatki chili i miksuję blenderem. Zupę podaję z pomidorami suszonymi, kulkami z kaszy, pieprzem czerwonym i płatkami chili.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz