poniedziałek, 20 stycznia 2020

Fasolka w gulaszu z bakłażanem

Obiad w 30 minut no może 40 bo jeszcze krojenie. Syty garnek od którego nie oderwiecie kiedy zobaczycie dno. W każdym razie ze mną tak było. Kiedyś ugotowałam za dużo fasoli, zamroziłam ją i była jak znalazł. A czas przygotowania gulaszu przez to bardzo się skrócił.




















składniki:

1 bakłażan
1 cebula
1 kawałek korzenia selera
1 papryka czerwona
1 kawałek por biała część
250 g parówek wieprzowych cienkich
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz czarny
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka bazylii suszonej 
koperek świeży
pieprz czerwony 
olej rzepakowy 
400 g fasoli jaś ugotowanej

Bakłażana kroję w kostkę, cebulę kroję drobno, por w krążki, seler obrany ścieram na tarce jarzynowej. Parówki kroję w plasterki, paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan i jeszcze smażę. Wlewam przecier pomidorowy, dodaję paprykę słodką, sól, pieprz czarny i czerwony, pokrojoną chili. Całość gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję fasolkę, bazylię, doprawiam według uznania.Posypuję koperkiem.




1 komentarz: