czwartek, 9 stycznia 2020

Ptysiowe koszyczki na ostro


Imprezowe, karnawałowe koszyczki do schrupania. Wystarczą ptysie które szybko się robi, kabanosy, salami i kilka dodatków. Wyczarujecie coś co zachwyci waszych gości.





























ciasto parzone:

4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
250 ml wody
100 g masła

nadzienie:

120 g serka czosnkowego puszystego
100 g kabanosów francuskich
60 g salami chips
1/2 papryczka chili
6 ogórków małych korniszonów
1 kawałek ogórka zielonego
6 pomidorków koktajlowych
1 garść rukoli
natka pietruszki
pieprz czerwony ziarna

Ciasto parzone:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam jajko i  łącze mikserem. Dodaję kolejne jajko i mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.

Wykonanie:

Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka zielonego, rukolę, plasterki salami. Z kabanosów robię rączki koszyczka. Posypuję pieprzem, natką, pokrojonym chili.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz