środa, 12 czerwca 2013

Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje



Kolejny przepis na ciastka w ramach akcji testowania margaryny Bielmar
Wykorzystam margarynę która idealnie nadaje się do kremów do ciast, ale również można ją użyć do pieczenia :-)








3 szklanki mąki
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ kostki margaryny Bielska
1 jajko
1 łyżka cukru
1.5 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
sól
Nadzienie:
1 szklanka musu jabłkowego
½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
½ szklanki powideł śliwkowych
Do posmarowania:
 ½ szklanki cukier kryształ
2 żółtka

Maję przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą. Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem. Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.


7 komentarzy: