czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z pieczonym burakiem, truskawkami i lososiem

Pieczone buraki idealne są do sałatek letnich. Bardzo lubię łączyć je z truskawkami i sosem francuskim. 






 7 liści sałaty masłowej
2 pieczone buraki
7 truskawek
½ camemberta
½ cebuli czerwonej
10 dkg łososia marynowanego domowego
Kwiaty bratka
Bazylia świeża
Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
  Sałatę myję osuszam, i strzepię na talerzu. Buraka pieczonego obieram , kroję plastry i specjalnym nożykiem wycinam serca.Układam na talerzu, Cebulę obieram i kroję w piórka, truskawki myję, kroję na pół i dodaję do sałatki. Ser camembert kroję w trójkąty, łososia kroję na cienkie plastry i zwijam. Składniki na sos przekładam do miski,i miksuję blenderem. Sałatkę polewam sosem, i dodaję kwiaty bratka. Z jednego buraka robię róże, dekoruje listkami bazylii.

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Kwiatożercy 2013

5 komentarzy:

  1. Przepiękna sałatka! aż szkoda ją zjeść !!!!
    Najładniejsza ze wszystkich jakie ostatnio widziałam!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie szkoda zjeść,jak z obrazka pięknie i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej. Nie przepadam za pieczonym burakiem, choć im dłużej patrzę na tę cudowną sałatkę to mam wrażenie, że może mi się tylko tak wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mysza ja to nigdy nie umie się napatrzeć na te Twoje dzieła :) to wszystko tak cieszy oczy, że wzroku nie można oderwać :))) Bombastisz!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wpadłabym na takie połączenie, ale dzieło! :)

    OdpowiedzUsuń