poniedziałek, 10 czerwca 2013

Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym


Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"
















1 garść roszponki Fit&Easy
1 opakowanie tofu naturalne
6 krewetek koktajlowych
4 pomidorki koktajlowe
2 cebule czerwone
1 cukinia
1 papryczka chili
10 gałązek mięty
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki śmietany zagęszczonej
½ łyżeczki oregano
½ łyżki bazyli suszonej
Sól
Pieprz
5 łyżek oliwy
Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.


Przepisy sałatki Fit & Easy

9 komentarzy:

  1. Bosko wygladają twoje szaszłyki myszko mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dawno nie jadłam tofu, a przecież je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam tofu;-( A szaszłyki wyglądają bardzo apetycznie i wykwintnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena tofu jest takie bez smaku, ale odpowiednio doprawione jest bardzo dobre ;-) polecam

      Usuń
  4. W tym szaszłyku jest kilka zupełnie nieznanych mi smaków, więc tym bardziej mnie interesuje i ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow :) tofu jeszcze nigdy nie jadłam, a te krewetki bardzo kuszące :D

    OdpowiedzUsuń