niedziela, 23 czerwca 2013

Truskawkowy deser z budyniem i konfiturą










30 dkg truskawek
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka fix do śmietany
1 łyżeczka  cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukier kryształ
0,4 litra mleka
mięta

Mleko zagotowuję, odlewam ½ szklanki zimnego mleka rozpuszczam budyń, dodaję cukier kryształ, i wlewam do gotującego mleka. Truskawki myję, obieram z szypułek połowę przesmażam na patelni. Dodaję cukier 1 łyżkę. Powstanie fajna konfitura, którą przekładam do pucharków. Na to zimny budyń, pokrojone pozostałe truskawki. Śmietanę ubijam na sztywno z  cukrem waniliowym, dodaję fix. Wyciskam szprycą na deser. Podaję z miętą i bratkami.
Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

4 komentarze: