wtorek, 18 czerwca 2013

Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki






1 bakłażan
¾ szklanki kaszy jaglanej
½ pęczka koperku
½ opakowania tofu naturalne
2 boczniaki
5 pomidorków koktajlowych
3 łyżki sosu teriyaki
Sól
Pieprz
Bazylia świeża
1 łyżeczka bazylii suszonej
½ papryczki chili
Kwiaty bratka
1 duży pomidor
oliwa

 Kaszę przelewam zimną wodą, następnie wsypuję do garnka i zalewam 1.5 szklanki wody. Gotuję do momentu wchłonięcia wody i odstawiam w ciepłe miejsce pod koc.

 Bakłażan myję, kroję wzdłuż , wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut aż się spoci. Następie zmywam pod zimną wodą sól. Bakłażana smaruję oliwą dosyć mocno i grilluje na grillu elektrycznym.

 Tofu marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię i grilluję razem z bakłażanem, i połówkami pomidorków koktajlowych. Boczniaki kroję w paski i przesmażam na patelni na oleju. Do kaszy jaglanej dodaję pokrojony koperek, tofu, chili, sos teriyaki, boczniaki. Dodaję sól, pieprz do smaku. Bakłażany napełniam farszem, dodaję pomidorki, listki bazylii i kwiaty bratka.
Talerz dekoruję różą z pomidora i listkami bazylii.


5 komentarzy:

  1. Wow wygląda oszałamiająco pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy bym jadła, na pewno gapiłabym się z godzinę w talerz, delektując się widokiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada nieziemsko! Pieknie, smacznie, zdrowo, az szkoda jesc takie cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się chce jeść, tak pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja bym zjadła takiego bakłażana :) tak kolorowo podany że aż się buzia uśmiecha :D

    OdpowiedzUsuń