sobota, 9 marca 2013

Pieczarki faszerowane mozzarellą, gryczaną i kurkami









9 dużych pieczarek
1 kulka mozzarelli
1/3 papryki żółtej
1/3 papryki zielonej
9 oliwek zielonych
2 gałązki koperku
1 woreczek kaszy gryczanej
10 dkg kurek mrożonych
½ papryczki chilii
½ łyżeczki oregano suszone
½ łyżeczki bazylia suszona  
Sól
Pieprz
Olej



Pieczarki myję, obieram ze skórki i wykrawam nóżki. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę. Do przestudzonej kaszy dodaję paprykę. Kurki przesmażam na patelni, doprawiam solą, pieprzem, dodaję bazylię i oregano suszone. Dodaję do kaszy razem z pokrojoną mozzarellą w kostkę. Pieczarki napełniam farszem i do każdej dodaję oliwkę zieloną i pokrojoną papryczkę chili. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu posypuję koperkiem pokrojonym.
 

8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele razy robiłam faszerowane pieczarki, ale nigdy z takim nadzieniem. Wyglądają bardzo smakowicie, z przyjemnością wypróbuję ten przepis i myślę, że moim domownikom przypadną do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super blog! Taki kolorowy :) Wspaniałe przepisy, zdrowe, w dużą ilością witamin! Pieczarki goszczą dziś u mnie w menu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, kolorowo i ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń