środa, 27 marca 2013

Kiełbasa słoikowa trzy gatunki mięsa







3 kg mięsa od szynki
1 pierś z kurczaka duża
1 kg piersi z indyka
4 łyżki majeranku
2 łyżki soli do smaku
1 łyżka pieprzu mielonego
1 główka czosnku
1 szklanka wody

Mięso kroję na paski, i miele maszynką grube oczka. Do mięsa mielonego dodaję cztery ząbki czosnku sprasowane, majeranek roztarty, sól, pieprz, wodę. Mięso wyrabiamy dokładanie. Słoiki napełniam mięsem. Do każdego dodaję też po jednym ząbku czosnku. Słoiki zagotowuję 2 razy po godzinie. Jednego dnia zagotowuję i na drugi dzień powtarzam.

5 komentarzy:

  1. jak długo wytrzymuje taka kiełbasa?? jak ją przechowywać?
    kurcze byłaby świetna na wakacje pod namiot :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełbasę przechowuję w lodówce. Jak pod namiot to musiałabyś 3 razy gotować po godzinę.Taką kiełbasę można przechowywać kilka miesięcy.Jak w lodówce trzymasz to 2 razy wystarczy pasteryzować.

      Usuń
  2. Moje babcia zawsze tak robiła:-) Już nie pamiętam tego smaku, warto sobie przypomnieć;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie taka kiełbasa znika w ciągu 2 tyg nie ważne ile tego zrobię efekt zawsze ten sam :)

    OdpowiedzUsuń