niedziela, 24 marca 2013

Torcik tiramisu z różami czekoladowymi





5 jajek
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Kakao czarne
375 ml mleka
1 opakowanie krem tiramisu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek likieru amaretto
400 ml wody
1 tabliczka Czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu sztucznego
1 paczka biszkoptów podłużnych


Jajka rozbijam żółtka i białka osobno. Białka ubijam mikserem na sztywno, dojadę soli trochę. Na końcu wsypuję cukier, i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Ciasto wylewam na okrąglą formę, którą smaruję tłuszczem. Piekę 35 minut temp 170 stopni.
Tabliczkę czekolady gorzkiej rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód sztuczny i mieszam. Wylewam na kartkę białą na przykład do drukarki żeby wchłonęła tłuszcz. Odstawiam na 2 godziny. Potem zrywam czekoladę i formują ją jak plastelinę. Na stole rozwałkowuję czekoladę, i wycinam Kieszkiem kółka z których będę robić różę. Każdy płatek rozgniatam w palcach i łącze je przyklejając jeden do drugiego. Wycinam także listki.
Do naczynia wlewam mleko i wsypuję zawartość kremu miksując cały czas. Ciasto po wystygnięciu przekrawam na 3 blaty i nasączam ponczem. Robię go z kawy rozpuszczalnej, amaretto i wody. Każdy blat smaruję kremem, posypuję kakao. Boki także smaruję i obkładam biszkoptami. Wierzch sypie kakao, z kremu robię ozdoby i układam róże. Tort dobrze jest wstawić na noc do lodówki

6 komentarzy:

  1. pyszności:) bardzo lubię tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnoręcznie wykonane róże, niesamowita jesteś !

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczny Ci wyszedł :) uwielbiam tiramisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna dekoracja:-) I te własnoręcznie wykonane róże...tylko pozazdrościć takich zdolności manualnych;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udekorowany jest pięknie :) Cudne te róże :)

    OdpowiedzUsuń