wtorek, 19 marca 2013

Kokosanki









200 gram wiórków kokosowych
2 jajka
110 dkg cukru zwykłego
Szczypta soli

Do miski od miksera wbijam dwa żółtka, białka wbijam do kubeczka. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Na końcu dodaję wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam osobno z dodatkiem soli na sztywno i dodaję do wiórek. Mieszam i formuję kulki ręką. Wykładam na blaszkę na pergamin i piekę w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam;) Ostatnio też miałam robić, ale wyszło mi za luźne ,,ciasto" i wylałam na formę do tarty i też zjadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubione, babcia mi takie robiła, proste i smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie z cukierni. Nigdy sama ich nie próbowałam;-)Wyglądają bardzo smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż przepada za takimi słodkościami, pycha, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mysza popraw wagę cukru: nie 110 dkg tylko 110g!!!!! Wszak 110 dkg to ponad kilogram pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń