czwartek, 19 sierpnia 2021

Tosty z grilla z oscypkiem i kaczką

 A może by tak tosta ale w innej odsłonie bo z grilla z piersią z kaczki, gruszką i morelą. Do tego oscypek z grilla i wyszło pyszne połączenie.

 


 

 




 

6 kromek chleba tostowego

3 morele

1 gruszka

2 piersi z kaczki

6 oscypków

sól, pieprz

olej rzepakowy

1 łyżeczka majeranku

 

sos malinowy:

150 g malin

1 łyżka sosu balsamico

50 ml wina czerwonego

sól, pieprz

1 łyżeczka miodu

 

Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam na grillu i smażę po około 7 minut z każdej strony. 

Chleb tostowy układam na grillu i grilluję z każdej strony po około minutę.

Morelę kroję na pół usuwam pestki. Gruszkę kroję na plastry 0,5 cm. Ruszt smaruję olejem żeby owoce nie przywarły. Układam owoce i grilluję z każdej strony chwilę. 

Oscypki układam na grilluj i smażę z każdej strony po około dwie minuty. Ser w środku ma być miękki.

Sos:

Do rondelka przekładam maliny, wlewam wino, balsamico i gotuję na wolnym ogniu aż sos zredukuję się. Dodaję sól, pieprz, miód. Przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek.

Na chlebie układam oscypek, plastry kaczki, gruszkę, morelę. Polewam sosem.

 

1 komentarz:

  1. Oscypki <3 jestem z Podhala, od kilku miesięcy nie widziałam rodzinnego domu i aż mnie chwycił sentyment. A nie znoszę oscypków! Jak jestem u siebie to cały czas albo gotowe pierogi, albo najprostsze makarony włoskie albo parówki z soczewicą...

    OdpowiedzUsuń