środa, 11 sierpnia 2021

Bigos z cukinii

 A może by tak bigos z cukinii. Wersja z cukinią i kwiatami. Sporo ich narosło w ogrodzie i postanowiłam je wykorzystać. Bardzo szybki, prosty do zrobienia.



 


 

 
 




1 kg cukinii

1 cebula

1 papryka czerwona

40 dkg parówek z szynki

40 dkg filetu z indyka

2 marchewki

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz

15 kwiatów cukinii

olej rzepakowy

natka pietruszki

 

Cukinię ścieram na tarce jarzynowej większe oczka. Cebule drobno kroję, marchew ścieram na tarce. Paprykę kroję w kostkę. Parówki i mięso kroję na kawałki.  W głębokim garnku przesmażam na oleju cebulę, dodaję mięso, parówki i dalej przesmażam. Dodaję marchew, paprykę, liść laurowy, ziele, koncentrat i smażę. Na końcu dokładam cukinię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję kwiatki cukinii pokrojone. Z kwiatów odcinam ogonek i pręcik które wyrzucam. Doprawiam solą, pieprzem można dodać paprykę przyprawę.


1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś się zastanawia czy warto zrobić taki bigos, to jak najbardziej. Jestem bardzo zaskoczona jaki jest świetny w smaku. Jako alternatywa zwykłego bigosu - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń