poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Zapiekanka omletowa z łososiem fasolką i cukinią

 

 


 

 


 

 

 
 
 
 




 

6 jaj wielkość M

30 dkg łososia filet

200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej

10 kwiatów cukinii

5 pomidorków koktajlowych

sól, pieprz,przyprawa do ryb

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżka jogurtu naturalnego 

3 łyżki natka pietruszki, szczypiorek,koperek

1 łyżeczka masła

Z fileta z łososia odcinam skórę. Rybę, kroję na kawałki, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Fasolkę obieram kroję na pół stronki i wrzucam do gotującej się wody osolonej. Gotuję trzy minuty, odcedzam i przelewam zimną wodą.

Do miski wbijam jajka, dodaję jogurt, ser i roztrzepuję mikserem około minutę. Dodaję natkę, koper, szczypior, sól, pieprz. Naczynie do zapiekania smaruję masłem. Wykładam fasolkę, wylewam masę jajeczną, układam kawałki ryby, pomidorki przekrojone na pół. Z kwiatów cukinii odcinam ogonek i pręcik. Kwiaty układam w masie jajecznej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na około 20 minut aż masa się zetnie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz