sobota, 3 kwietnia 2021

Żurek w chlebie domowym

 

 Na śniadanie wielkanocne polecam żurek domowy z białą kiełbaską w chlebie który sami możecie upiec. Wesołego Alleluja dla wszystkich :-)

 






 


 

składniki chleb:

przepis na dwa chleby

600 g mąki pszennej typ 650

1 łyżeczka soli

2 dkg drożdży

2 łyżki oleju

250-300 ml wody letniej

szczypta cukru


składniki żurku:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kawałek pory

1 kawałek selera

1 marchewka

2 ziemniaki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

przyprawa uniwersalna

500 ml zakwasu do żurku

200 ml śmietany 30 %

500 g kiełbasy / biała, śląska/

20 dkg boczku wędzonego

1 łyżeczka majeranku

olej rzepakowy

natka pietruszki

4 jajka

pomada:

1 łyżka mąki

120 ml wody

szczypta soli


Chleby:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej i wlewam wodę letnią stopniowo. Ciasto wyrabiam robotem, i w zależności od gęstości ciasta dolewam jeszcze wodę albo nie. Ciasto musi być dobrze wyrobione, elastyczne. Odstawiam w misce przykrytej ściereczką na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie zagniatam ciasto rękoma, dziele na dwie części. Formuję kule. Do jednego chlebka zrobiłam dodatkowo małą kuleczkę na dekielek. Chlebki układam na papierze do pieczenia na blaszce i odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. 

Pomada:

Do garnuszka wlewam wodę, dodaję sól, mąkę i gotuję na wolnym ogniu chwilę. Ciepłą pomadą smaruję chlebki pomadą za pomocą pędzelka. Chlebek będzie miał fajną chrupiącą skórkę. 

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni i wstawiam chlebki. Piekę 10 minut. Zmniejszam na 200 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby.

Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie.


Żurek:

Boczek kroję w paski, przesmażam na oleju. Dodaję cebulę pokrojoną i dalej smażę. Wlewam około dwa litry wody, dodaję warzywa obrane, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję kolejne 15 minut. Na końcu wlewam zakwas, zagotowuję. Odstawiam z ognia wlewam śmietanę, doprawiam majerankiem, przyprawą. Podaję z natką. Seler, por wyjmuję z zupy można ją zjeść. Resztę warzyw kroję i podaję z zupą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz