środa, 7 kwietnia 2021

Gulasz z batatów i mango

 Gulasz ten powstał z tego co się nawinie. Czyli resztki z lodówki, zwiędnięte mango i papryka. Pamiętajcie nic was nie ogranicza, bawcie się smakami.

 


 

 




 

1 mango

1 papryka czerwona

1 marchewka

1 por biała część

200 ml mleczka kokosowego

3 łyżeczki pasty curry czerwonej

papryczka chili

1 garść kiełków

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 kawałek imbiru świeżego

olej do smażenia

1 pierś z kurczaka

natka pietruszki


Cebulę i czosnek drobno kroję. Kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję pastę curry, imbir starty, sól, pieprz i odstawiam na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek przesmażam, dodaję por pokrojony, marchewkę kroję w talarki, paprykę w kostkę, batata w kostkę. Całość chwilę przesmażam i wlewam litr wody. Gotuję na wolnym ogniu. W woku przesmażam na oliwie kurczaka. Dodaję go do warzyw, na końcu dodaję też mango pokrojone. Gotuję jeszcze pięć minut. Wlewam mleczko kokosowe, doprawiam do smaku. Podaje z kiełkami, posypuję natką pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz