czwartek, 15 kwietnia 2021

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

 Pyszne puszyste ciacho migdałowo czekoladowe. Nie oderwiecie się od niego. Wszelkie biszkopty na mące mogą się schować. Jest obłędne, chrupiące, rozpływa się w ustach :-)

 

 
 
 




 


 

 

ciasto migdałowe:

4 jajka wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki kakao płaskie

170 g migdałów mielonych

150 g cukru trzcinowego

1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

 

żelka wiśniowa:

250 g wiśni mrożonych

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska

1 łyżeczka żelatyny płaska

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki cukru trzcinowego 

2 łyżki czekolady tartej

 

ciasto:

Do miski wbijam białka i ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka, ekstrakt waniliowy i mieszam robotem do połączenia składników. Dodaję  migdały, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy okrągłej o średnicy 21 m wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam formę zmniejszam temperaturę na 175 stopni i piekę około 30 minut. Wyjmuję i studzę.

Krem:

Do miski przekładam mascarpone, śmietanę, puder i ubijam mikserem. Wykładam na wystudzone ciasto. Posypuję czekoladą.

Żelka:

Wiśnie przekładam do garnka, wlewam sok z cytryny, dodaję cukier i gotuję aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 30 ml wody i wlewam do wiśni, zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dodaję do wiśni. Mieszam aż się rozpuści. Żelkę odstawiam do przestudzenia. Można zrobić dzień wcześniej. Żelkę wylewam na krem. Ciasto posypuję migdałami mielonymi.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz