niedziela, 25 kwietnia 2021

Ptysie czekoladowe

 Podwójnie czekoladowe ptysie bo z kremem z czekoladą i polewą. Czy możne być coś lepszego niż dużo czekolady na jednym ptysiu :-)

 


 





ciasto ptysiowa:

100 g masła

120 g mąki

5 jajek

szczypta soli

250 ml wody

krem czekoladowy:

500 ml mleka

1 łyżeczka pasty waniliowej

4 żółtka

70 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej

200 g czekolady gorzkiej 

polewa:

czekolada gorzka 50 g

czekolada biała 50 g 

Ciasto:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję.Wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Jak ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka odstawiam do przestudzenia. Wbijam stopniowo po jednym jajku mieszam mikserem. Kolejne jajko i dalej ubijam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysie urosną dlatego należy zachować odstępy między nimi.

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i dopiero wtedy przekrawam ptysie.

Krem:

W garnku zagotowuję  mleko z  połamaną czekoladą, wanilią. Cały czas mieszam żeby czekolada się rozpuściła . Żółtka ucieram na puch razem z cukrem,wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Masę jajeczną wlewam do mleka czekoladowego, cały czas mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż masa zrobi się gęsta. Odstawiam na przestygnięcia. Żeby na kremie nie zrobił się kożuch na ciepłym kremie wykładam folię spożywczą. Ptysie nadziewam kremem.

Polewa:

Czekolady każdą osobno rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ptysie polewam czekoladami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz