poniedziałek, 21 grudnia 2020

Tort piernikowo krówkowy cappuccino

 Świąteczny tort o smaku piernika i kawy. Do tego czekolada i krówka. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od niego w święta :-)

 


 

 


 

 







biszkopt piernikowy:

4 jajka wielkość M

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka płaska kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru muscovado

 

krem cappuccino:

80 g kawy cappuccino

250 g serka mascarpone

4 łyżeczki żelatyny płaskie

400 ml śmietany kremówki 30 %

 

przełożenie:

300 g kremu krówkowego

nasączenie:

125 ml wina czerwonego

1 cytryna

50 ml wody

dekoracja:

pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino 

Biszkopt:

Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Dodaję stopniowo żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy o średnicy 19 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.

 Krem:
Mascarpone, śmietanę, kawę przekładam do miski i ubijam mikserem.Nie dodaję cukru bo w kawie już trochę jest, a po drugie krem korówkowy jest bardzo słodki.

Wykonanie:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam ponczem. Dolny blat smaruję kremem cappuccinno, połową kremu krówkowego, następny blat nasączam ponczem, smaruję krem cappuccino i krówkowym , i ostatni blat układam i nasączam. Boki smaruję kremem cappuccino, górę także. Tort dekoruję polewą czekoladową, resztą kremu, piernikami, bezami, kawą cappuccino.

 

1 komentarz:

  1. Wygląda to smakowicie, ale z moimi zdolnościami chyba tego nie powtórzę :(

    OdpowiedzUsuń