sobota, 19 grudnia 2020

Polędwica z grzybami i kabanosem

 Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-)









 

 

 


 

 

1 polędwica wieprzowa

50 g kabanosów

1 garść suszonych podgrzybków

1 cebula duża

300 g kapusty kiszonej

masło klarowane

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

sól, pieprz 

250 ml mleka

150 g gęstej śmietany 18 %

1/2 łyżeczki majeranku


Grzyby zalewam zimną wodą i moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję około godzinę do miękkości. Odcedzam z wody. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję ziele, liść laurowy, wlewam 500 ml wody i gotuję do miękkości. Kapustę odcedzam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Odkładam połowę grzybów na sos. Do pozostałych grzybów dokładam kapustę i chwilę przesmażam jeszcze, doprawiam solą, pieprzem. Nadzienie kroję nożem. 

Płat mięsa posypuję solą, pieprzem, z jednego brzegu układam 5 kabanosów wzdłuż i zwijam trochę, na reszcie mięsa układam farsz z kapusty i grzybów. Zwijam do końca w roladę. Związuję nitką. Rolady sztuk dwie przesmażam na patelni z każdej strony, i smażę na wolnym ogniu około 20 minut.

Sos:

Na patelnię przekładam odłożone grzyby przesmażam, wlewam mleko, dodaję śmietanę, sól, pieprz, majeranek. Rolady pokrojone podaję z sosem.

Polędwicę myję, odcinam błonę i kroję ją na pół. Rozcinam kawałki mięsa na płat jak na kotleta. Rozbijam delikatnie tłuczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz