wtorek, 15 grudnia 2020

Karp z grzybami i warzywami w sosie

 Proste historie z karpiem świątecznym w sosie z zupą grzybową. Pachnie lasem, i magią świąt.








składniki ryba:

450 g warzywa mrożone/marchewka, seler,ziemniaki,cebula,pietruszka słupki/ albo świeże

20 dkg mrożonych podgrzybków

3 dzwonka z karpia
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki

sos grzybowy:

1 garść suszonych pieczarek/ można dodać świeże/
1 cebula
300 g śmietany 18 % gęstej
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku grzybowego/ zmielone suszone podgrzybki/
olej rzepakowy
sól, pieprz


Sos:

Pieczarki zalewam mlekiem i odstawiam na 30 minut. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Wsypuję sproszkowane grzyby. Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję śmietanę gęstą, doprawiam solą, pieprzem.


Ryba:

Dzwonka karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do ryb i odstawiam do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień wyjmuję karpia z marynaty, cebulę wyrzucam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam dzwonka karpia, w środek każdego dodaję warzywa z grzybami. Wcześniej je odmroziłam doprawiałam solą, pieprzem, dodałam natkę pietruszki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i wstawiam naczynie.Piekę 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz